Onze mensen zijn ons kapitaal en daar hoor je zuinig op te zijn!

Img 2746 Photos V2 X2 Min

Onze mensen zijn de hartslag van de organisatie, de kracht van Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services. Wij zijn enorm trots op de groei en ontwikkeling die onze talenten doormaken binnen de organisatie. Dat is alleen mogelijk door de juiste aansturing, coaching en cultuur. Iets wat van nature komt voor Frank Kalshoven, Site Manager Reverse Logistics bij het Bol Retouren Centrum (BRC): “Onze mensen zijn ons kapitaal en daar hoor je zuinig op te zijn!” We gingen met Frank in gesprek over zijn manier van leidinggeven, de uitdagingen op het BRC en hoe Lean een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van zijn team.   

Mensen in hun kracht zetten

Persoonlijk krijg ik enorm veel energie van leiding geven, van anderen beter te maken, mensen verder te ontwikkelen en hen te zien groeien. Dat doe ik eigenlijk al vanaf het begin van mijn werkende leven en dat is ook de mentorrol die ik nu pak als Site Manager. Ik ben niet de aap op de rots, maar het gezicht op de werkvloer. In mijn rol zorg ik ervoor dat deze jonge organisatie vooruit komt en zich niet laat leiden door de waan van de dag.

Mijn passie is om andere mensen beter maken. Daar haal ik motivatie uit. De resultaten komen vanzelf als ons team zich goed voelt. Ik ben erg verzorgend en dat ben ik ook naar mijn team. Ik sta voor de cultuur en de sfeer. Iedereen mag zeggen wat zij of hij vindt, de drempels zijn weg om je te uiten en kwetsbaar op te stellen. Belangrijk is het respecteren van elkaar, een luisterend oor bieden en vooral te genieten van de ruimte en vrijheid die je krijgt om je werk uit te voeren. Zo leg ik een grote mate van verantwoordelijkheid en zelfstandigheid bij onze mensen neer, met heldere communicatie en verwachtingen.

Het zijn vaak de kleine dingen die het verschil maken. Je moet je mensen leren kennen, moeite daarvoor doen. Dat begint bijvoorbeeld al met het onthouden en juist uitspreken van iemands naam en oprecht interesse in iemand tonen. Dit zijn voorbeelden die voor ons minimaal lijken, maar juist die erkenning doet mensen opleven. 

Img 3257 Photos V2 X2 Min

De uitdagingen van Reverse Logistics

Ik ben zelf pas sinds december 2020 in dienst, dus ik ben pas kort bij de organisatie. Mijn laatste rol voor Ingram Micro was Strategic Key Account Manager waar de focus ligt op relatiebeheer en stakeholdermanagement. Die ervaring en kennis pas ik nu toe in de rol van Site Manager. Ik ben een verbinder met de klant en intern ben ik de coach met voldoende senioriteit die een jonge groep professionals aanstuurt vanuit mijn ervaringen in de logistiek sinds 1994. In de korte tijd bij de organisatie ben ik bezig geweest met het opbouwen van mijn team.

Het team is nu compleet en samen in het partnership met bol.com bouwen we stevig richting het Reverse Logistics Center of Excellence: het voorbeeld op het gebied van kennis en onderzoek voor de andere locaties gericht op Reverse Logistics. 

De wereld van retouren is voor mij nieuw en ik leer enorm veel, elke dag weer. Het is een superinteressante wereld, je kunt haast geen voorspelling maken van je workload. Het gedrag van online consumenten blijft wispelturig. Je kunt pas laat reageren in het reverse proces en dus moet je slim omgaan met je efficiency. Natuurlijk wordt data van de andere Ingram fulfilment warehouse locaties slim ingezet via bol.com en onze Control & Analytics, om te voorspellen wat er wanneer retour gaat komen. Toch spelen er nog veel factoren mee die bepalen of items daadwerkelijk teruggestuurd worden. Het is daarom een interessante uitdaging om die vele en complexe Retouren efficiënt te verwerken met als doel het maximaliseren van zoveel mogelijk waarde. Het partnership met bol.com, dat al meer dan 20 jaar bestaat, is echt teamwork in al deze facetten en samen ontwikkelen we ons richting het beste Retouren center dat we willen worden.

Enthousiast door Lean

Met ons team werken we richting dit ‘Center of Excellence’. Reverse Logistics is een nieuwe ontwikkeling en we leren op deze locatie veel nieuwe lessen. Focus op continu verbeteren is onderdeel van het Centre of Excellence. We blijven onze processen optimaliseren door de inzet van Lean trajecten. Lean is erop gericht om de organisatie en processen zo efficiënt mogelijk in te richten, zodat er optimale waarde wordt gecreëerd. Dankzij onze afdeling Continuous Improvement (CI) hebben we overal, inclusief op mijn kantoor, Lean borden staan. De borden staan voor transparantie. Ik wil met onze mensen de resultaten kunnen bespreken en laten zien dat we daarin open zijn. Dat we zowel positieve als negatieve ontwikkelingen samen bespreekbaar maken en ook samen verbeteren.

Het Lean principe was voor mij al wel bekend vanuit mijn werkverleden. Ik heb meegewerkt aan twee Operational Excellence projecten waar Lean werd toegepast. Ik herkende mezelf destijds in het Lean principe en ben ik erg enthousiast geworden en het zit nu in mijn DNA. Datzelfde enthousiasme heb ik nu voor de projecten die we samen met afdeling CI uitvoeren. Dat draag ik ook actief uit. Gelukkig merk ik datzelfde enthousiasme in de operatie en op kantoor. Vooral tijdens de stand-ups met het Lean bord. De Teamleiders zijn met veel enthousiasme aan de slag gegaan met het gebruik van de Lean borden en de Lean projecten waar ze onderdeel van uitmaken. 

Img 3263 Photos V2 X2 Min


Continu Verbeteren Cultuur

Met de Lean gedachte en de trajecten die we volgen, zetten we mensen in hun kracht. We geven de Operators de vrijheid en ruimte om hun rol te pakken en dus hun ideeën te delen tijdens de stand up.  We geven ze het vertrouwen om over die drempel te durven stappen. We geven de medewerkers erkenning en een platform om hun ideeën te delen. Niet iedereen vindt dat comfortabel, maar ik ondersteun onze mensen waar nodig zodat ze wel hun erkenning krijgen. Dat zit in de cultuur en geven we ook direct vanaf dag 1 mee in de onboarding. Geen saaie of lange presentaties over Lean, maar direct de meerwaarde in de praktijk terugzien.

Iedereen krijgt de ruimte om zijn ideeën of verbetervoorstellen te delen. Gekozen ideeën worden uitgewerkt en in de praktijk gebracht. De resultaten worden bijgehouden op het Lean bord en gedeeld tijdens de stand-up. Zo laten we zien wat een verbeteridee heeft opgeleverd aan besparingen, milieu en/of veiligheid. Dan krijg je reacties als ‘wow, dat is gaaf!’. Dat is het effect van Lean! 

Sta open

Onze mensen zijn ons kapitaal, daar hoor je zuinig op te zijn! Ik jaag mijn mensen niet op, maar ik ondersteun, ontwikkel en coach hen en gun vertrouwen. Ik heb de positie om zaken voor elkaar te krijgen en dat zeg ik ze ook! Help mij om jou te helpen. Heb je wat nodig, ik ga het voor je regelen. Natuurlijk hoort daar wel resultaat bij. Ik vraag mijn team daarom om open te staan voor de Lean projecten. Het is een reis die je samen maakt en waarvoor je soms kwetsbaar moet zijn. Dat lukt niet als je het niet leuk vind of je opgejaagd voelt. Het moet uit de intrinsieke motivatie komen. Uiteindelijk is het resultaat de beloning, een gemotiveerde club mensen die actief met Lean aan de slag is en met plezier op de werkvloer staat. Dat zie ik hier terug op het BRC binnen de kernwaarden respect, verantwoordelijkheid, transparantie en continue verbeteren.

Benieuwd naar meer inspirerende verhalen uit onze organisatie? Lees dan het verhaal van Kirsten Koot, Operations Manager bij Ingram Micro CLS. Kirsten legt in haar rol de focus op haar mensen, de resultaten volgen dan vanzelf!


Vlieg met ons mee over de 7 locaties in Nederland!

Werken voor mooie merken

Werken bij Ingram Micro betekent werken voor mooie merken zoals:

 

Jobalert aanmaken

Ontvang wekelijks de laatste vacatures in je mailbox

Vakgebieden

Voorwaarden