“van kansen pakken naar kansen geven"

Img 2489 Min

“Ik krijg de ruimte om te leren van mijn fouten. Dat geeft vertrouwen en heeft mij enorm geholpen om te groeien als persoon"

In 2015 kwam Andris Stipnieks vanuit Letland naar Nederland. De ambitie en dromen die Andris had kon hij niet waar maken in zijn eigen land en daarom vertrok hij samen met zijn vriendin naar Nederland om bij Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services zijn dromen na te jagen. 

Inmiddels zijn we vijf jaar verder en is Andris nog steeds actief bij Ingram. Niet meer als uitzendkracht in het warehouse, maar in vaste dienst als Lean Lead bij het Team Continuous Improvement & Engineering. Andris neemt ons mee in zijn verhaal en vertelt over zijn dromen, uitdagingen, persoonlijke groei en trotse momenten.

DE START VAN HET AVONTUUR

De e-commerce markt blijft maar groeien. Dat merken wij goed. Niet alleen groeit de omzet maar ook het aantal medewerkers in de organisatie groeit flink. De teams worden groter en vaak ook internationaler. Dat komt mede door het grote aantal arbeidsmigranten die jaarlijks Ingram Micro komen versterken.

‘Ik wilde een eigen huis kunnen betalen en een gezin kunnen stichten. Daar is stabiliteit en natuurlijk inkomen voor nodig. Dat zette me aan het denken. Waar zie ik mezelf over een paar jaar met deze economische mogelijkheden in Letland? Kan ik mijn carrière hier opbouwen en mijn dromen waarmaken? Ik heb een rekensom gemaakt en kwam tot de conclusie dat, zelfs met mijn universitaire opleiding, Letland me dat niet ging brengen. Ik heb toen samen met mijn vriendin besloten om Letland te verlaten en in het buitenland te gaan werken. We vonden een organisatie die werk in Nederland aanbood en al snel vertrokken we op ons avontuur.’

‘Na aankomst in Nederland kwam ik via uitzendbureau Hobij terecht bij Ingram in Waalwijk. De eerste dag vergeet ik nooit meer. Ik kende Ingram niet dus ik wist niet wat ik kon verwachten. Toen ik de werkvloer op kwam was ik erg onder de indruk van de grootte van het warehouse, de vele stellingen zo ver ik kon zien. Ik was verbaasd over hoeveel er tegelijkertijd gebeurd op de werkvloer, en dat ging ook nog allemaal goed.”

“Het was in het begin hectisch. Je krijgt veel nieuwe informatie en ontmoet veel nieuwe gezichten. Je zit tevens in een nieuw en onbekend land en de huisvesting verzorgd door het uitzendbureau. Ik heb het eerste half jaar veel meegemaakt zowel in positieve als negatieve zin. Daar moet je wel even doorheen, maar wat ons heeft geholpen is onze mentaliteit en doorzettingsvermogen. Dat heeft geloond. Na 6 maanden te hebben gewerkt voor het uitzendbureau kregen we een vast contract van Ingram. Dat veranderde ons complete leven, de mogelijkheid om een leven op te gaan bouwen.”

Img 2497 Min


DE GROEI BINNEN INGRAM MICRO

''Ik ben begonnen als uitzendkracht in de functie van Operator A. Toen ik een vast contract kreeg, werd ik tevens gepromoveerd naar operator B. Met die stap kreeg ik meer verantwoordelijkheid en een kans om mezelf te laten zien. Het was een blijk van vertrouwen vanuit mijn Teamleider. Hij zag mijn mentaliteit en inspanningen op de werkvloer. Mijn manager zag potentie en heeft me kort na mijn promotie naar operator B alweer gepromoveerd naar Team Coördinator. Dat was voor mij een flinke stap, omdat ik van operationeel werk naar aansturend werk ging. Om in deze rol te groeien ben ik een traject in gegaan van 6 maanden. Dat was precies in de tijd dat het nieuwe warehouse van bol.com werd opgeleverd, het Bol.com Fulfilment Center (BFC).’

“In het BFC kwam mijn carrière echt in een stroomversnelling. Ik heb mijn traject succesvol afgerond en ben toen als volwaardig Team Coördinator aan de slag gegaan. De capaciteit van het BFC werd steeds vergroot. Dat betekent dat er steeds meer personeel nodig was en ik grotere teams ging aansturen. Door de groei kwam er een nieuwe functie vrij, de functie van Teamleider. Als Teamleider stuur je de Team Coördinatoren aan. Voor mezelf lag die functie nog buiten bereik. Je kunt je voorstellen dat ik best verbaasd was toen ik de functie van Teamleider aangeboden kreeg. Hoewel ik ambitieus ben, had ik op dat moment nooit gedacht om deze kans te krijgen. Mijn inspanningen en werkzaamheden als Team Coördinator waren opgevallen en mijn collega’s hebben me toen aanbevolen voor de functie. Daar ben ik nu nog steeds erg trots op."

VAN KANSEN PAKKEN NAAR KANSEN GEVEN

‘In de rol als Teamleider vond ik het gaaf dat ik nu anderen de kans mocht geven om zich te bewijzen en stappen te maken binnen Ingram. Iedere medewerker van Ingram Micro heeft mogelijkheden om door te stromen als je de juiste mentaliteit hebt. Je moet wel uit je comfort zone durven te stappen. Dat betekent dat je waarschijnlijk niet alles weet en enkele fouten gaat maken. Juist daar leer je van, want zelfreflectie speelt een grote rol. Ik krijg de ruimte om te leren van mijn fouten. Dat geeft vertrouwen en heeft mij enorm geholpen om te groeien als persoon.

Dit vertrouwen zie je ook terug op de werkvloer. Vorig jaar, net voor de piek periode in november, openden we een nieuwe afdeling. De piek periode is op zichzelf al hectisch en om dan een nieuwe lijn nog even op te zetten is een hele uitdaging. Er was niets dus we moesten in korte tijd de afdeling operationeel maken. Spannend, maar ook een kans voor mij om mijn ervaring als Teamleider in te zetten. Het was een drukke tijd, maar het is ons gelukt.

Dat is wel een trots moment voor mij. Ik werd in mijn kracht gezet. Mijn kennis en ervaring die had opgedaan kon ik nu inzetten, dat voelde goed. Een bevestiging van mijn kunnen aan mezelf, maar ik kreeg ook erkenning voor mijn werk vanuit Ingram Micro. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik mijn volgende stap kon maken richting het Team Continuous Improvement & Engineering (CI&E). Het mooie van Ingram is dat je de ruimte krijgt om je eigen pad te kiezen. Niet iedere operator stroomt door naar Team Coördinator en dan naar Teamleider. Je kunt ook doorgroeien richting bijvoorbeeld Account Support of Workforce Planning.

De verbinder tussen het kantoor en het warehouse

In mijn rol als Lean Lead ligt de focus op continu verbeteren. Ik vertaal wat de vloer nodig heeft om nog efficiënter te werken door naar een concrete oplossing. Ik geef advies aan zowel de vloer als de afdeling CI&E, zodat we gezamenlijk tot de beste uitkomst komen. Het mooiste van deze functie is dat ik niet de hele dag achter mijn laptop hoef te zitten. Ik ben veel in het warehouse te vinden en alle kennis en ervaring die ik eerder heb opgedaan, kan ik nu kan delen in de coaching sessies.

Img 2487 Min

 Ik kan de nieuwe visie van Lean en Continous Improvement overbrengen, doordat ik uit ervaring weet wat een Team Coördinator en Teamleader doen. Het is een deel van ons DNA en dat breng ik graag over naar mijn collega’s op de werkvloer. We zetten mooie stappen en zoals de naam al aangeeft, gaat het continu door, dus ik hoef me niet te vervelen.


STABILITEIT

Het leven van mij en mijn vriendin is echt positief veranderd sinds onze komst naar Nederland. Toen we een vast contract kregen, zagen we mogelijkheden om een huis te kopen en te settelen. We berekenden alle kosten en begonnen te beseffen dat we in Nederland een stabiel leven konden opbouwen. Twee jaar geleden kochten we ons huis in Tilburg en hebben nu 2 katten, een auto en genoeg geld om op vakantie te gaan. We gingen van niets aan het begin van ons avontuur naar de mogelijkheid op stabiliteit. Het is niet dat we stinkend rijk zijn, maar door deze stabiliteit kunnen we zelfs geld sparen. Ook werden we verliefd op Nederland. Iedereen is hier vriendelijk en we voelen ons geaccepteerd. Mensen zeggen hallo op straat, zelfs als ze je niet kennen.

Ingram biedt mij stabiliteit. Dat is het element waarom ik Ingram aanbeveel. Daarnaast de kansen om te groeien binnen de organisatie. Je hoort namelijk verhalen van uitzendkrachten die na twee jaar van bedrijf moeten wisselen, omdat ze geen contract krijgen. Mijn ervaring is duidelijk anders. Als je de juiste mentaliteit toont, krijg je veel mogelijkheden. Je moet jezelf laten zien.

Mijn broers werken ook bij Ingram. Ik vertelde hen over mijn leven hier en zij zagen dezelfde kansen als ik. Ik predik niet, maar als vrienden me vragen over Ingram dan vertel ik ze over mijn eigen verhaal. Ik nodig hen uit om bij mij langs te komen, zodat ze met eigen ogen kunnen zien hoe het is om bij Ingram te werken en te leven in Nederland.

Ook jij kunt onderdeel uitmaken van onze organisatie en meegroeien!

Door de constante groei zijn wij altijd op zoek naar nieuwe talenten die onze organisatie komen versterken. We hebben mogelijkheden voor starters en tevens kansen voor de professionals met ruime ervaring. Bekijk eens onze vacatures, mogelijk staat jouw droombaan er tussen: Klik hier!

Benieuwd naar andere verhalen uit onze organisatie? klik hier voor onze blog pagina

Vlieg met ons mee over de 7 locaties in Nederland!

Werken voor mooie merken

Werken bij Ingram Micro betekent werken voor mooie merken zoals:

 

Jobalert aanmaken

Ontvang wekelijks de laatste vacatures in je mailbox

Vakgebieden

Voorwaarden